Bil-Ivar Ericsson
Hemgården i Svedje där affärsverksamheten varit ett stående inslag i olika former
Hemgården i Svedje där affärsverksamheten varit ett stående inslag i olika former.

Ivar visar en ny Renault för Thure Hellström
Ivar visar en ny Renault för Thure Hellström.

1979 och Ivar firar 10 år som Mercedesförsäljare.
 

Bil-Ivar Ericsson

Ivar Ericsson eller ”Bil-Ivar”, Norrlands okrönte bilkung, bilbranschens Ingemar Stenmark började med två tomma händer

Allt startade 1938, Ivar föds som nummer tre i en syskonskara på fem. Uppväxten kantades förutom av folkskolan till största del av skogsarbete men även arbete i faderns lanthandel. I unga år växte intresset mer och mer för affärer och skogsarbetet lades bakom Ivar alltmer. Till en början drevs diverse handel runt om i byarna innan begagnade bilar blev produkten nummer ett.

Några år in på 50-talet lossnade utvecklingen och bilismen vann mark och antalet privatbilar i Jämtlands län var 1955 uppe i 11 500 bilar och fem år senare fanns mer än 20 000. Bröderna Åke och Ivar Ericsson bestämde sig för att starta eget. Korna hade avvecklats från gården i Svedje så ladugården anpassades till bilverkstad. Åke blev mekanikern och Ivar stod för bilförsäljningen. Så småningom ville bröderna satsa på egen agentur så man tog kontakt med Renault som blev deras första bilmärke efter många om och men.

BMW och Peugeot kom till några år senare. Efter några år flyttades företaget in till centralorten Hoting med kapacitet för en större bilhall. 1968 kom genombrottet för Ivar genom samarbete med Philipsons och Mercedes Benz och 1969 stod de första bilarna leveransklara. Resten är historia.

Redan på 60-talet hade Ivar börjat samla på olika typer av fordon. Det var en hobby som växte. Parkerade i lador och förråd runt om i Tåsjöbygden var de till slut så många att idén om ett museum föddes. Sedan 2009 inrymmer museet i nya lokaler på 1600 kvm i Hoting och här kommer du som besökare få uppleva ett stycke bilhistoria, från tidigt 1900-tal till 70-tal.


En bilhandlares resa

Vill du läsa mer om ”Bil-Ivar” finns boken ”En bilhandlares resa” (av Anna Stjernström, text och Håkan Hopstadius, foto) till försäljning på museet. Pris: 220 kr. Intäkterna går oavkortat till Ivars Minnesfond.
Ivars Bilmuseum i Hoting